28 januari 2019

ARCH & TECO PROJECT WINT GENTSE MONUMENTENPRIJS

Na de succesvolle eerste editie in 2015 werd dit najaar de tweede Gentse Monumentenprijs georganiseerd. Met deze driejaarlijkse prijs wil de Gentse Vereniging voor Stad, Archeologie, Landschap en Monument (GVSALM) geslaagde renovaties, restauraties, herbestemmingen of de herinrichting van een historische tuin, park of plein, bekronen.

Vak- en publieksjury kozen een winnaar in de categorie ‘eigendommen van particuliere of private rechtspersonen’ aan wie een prijs van 1.000 euro werd geschonken. Ook in de categorie ‘openbare besturen of publieke rechtspersonen’ kozen de jury’s laureaten die een eervolle vermelding kregen.

Op 30 november 2018 kwam de vakjury bij elkaar en werden er twintig projecten voorgesteld die eerder geselecteerd werden door de Dienst Monumentenzorg van de Stad Gent. Deze jury bestond uit leden van de Raad van Bestuur van de GVSALM, uitgebreid met externe leden uit verschillende stedelijke diensten onroerend erfgoed in Vlaanderen. Op 14 december 2018 volgde de publieksjury en de prijsuitreiking in het Sint-Baafshuis, één van de winnaars van de monumentenprijs 2015. GVSALM-leden, bouwheren en ontwerpers verzamelden er om hun stem uit te brengen maar vooral ook om de bekendmaking van de winnaars mee te maken.

Net zoals in 2015 bleek de publieksjury dezelfde goede smaak te hebben als de vakjury: beide jury’s kozen dezelfde winnaar en eerste opvolger in beide categorieën.

In de categorie 'openbare besturen of publieke rechtspersonen' bekroonden de jury’s Jozef Plateaustraat 22 (fase 3, 4 en 5) van de UGent met ARCH & TECO als winnaar: een complex dossier met een allesomvattende restauratie waarbij telkens een hoge detailleringsgraad werd nagestreefd.

Er werden verschillende oude tekeningen onderzocht, kleurenonderzoek en een proefrestauratie uitgevoerd als deel van het grondige vooronderzoek. Niet elk onderdeel van de proefrestauratie had meteen het gewenste effect waardoor er voortdurend verder gezocht werd naar de juiste technieken en nieuwe oplossingen. Tijdens de restauratie werd er gestreefd naar het maximaal behoud van originele materialen zoals het schrijnwerk en werden de originele afwerkingen, waaronder de marmerimitaties op de muren en de houtimitatie op de binnendeuren, teruggebracht. Bijzonder is de vernieuwde binnenkoer die er voorheen verwaarloosd en vervuild bij lag. Dankzij de overdekking met een glazen koepel doet de koer nu dienst als leeszaal en multifunctionele ruimte als uitbreiding van de bibliotheek Letteren en Wijsbegeerte.